Logo Przewdonik Katolicki

Filety drobiowe faszerowane

ojciec Michał
Fot.

Składniki: kilka filetów drobiowych łyżka przyprawy Warzywko 25 dkg wątróbek drobiowych 20 dkg mielonego mięsa drobiowego jajko, tarta bułka, mąka pół bułki, pęczek natki pietruszki łyżeczka musztardy sól, pieprz, majeranek sałata lodowa, pomarańcza, kiwi (do dekoracji) Agrest chiński - ozdobne pnącze pochodzące z Chin, wykorzystywane na żywopłoty - dopiero...

Składniki:

kilka filetów drobiowych
łyżka przyprawy Warzywko
25 dkg wątróbek drobiowych
20 dkg mielonego mięsa drobiowego
jajko, tarta bułka, mąka
pół bułki, pęczek natki pietruszki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz, majeranek
sałata lodowa, pomarańcza, kiwi (do dekoracji)

Agrest chiński - ozdobne pnącze pochodzące z Chin, wykorzystywane na żywopłoty - dopiero od połowy lat sześćdziesiątych XX w. zdobył popularność dzięki owalnym owocom wielkości jajek. Nazwę "kiwi" nadali mu Nowozelandczycy, którym puszek skórki kojarzył się z tym ptaszkiem. Pod jasnobrązową, włoskowatą skórką znajduje się zielony, soczysty, słodko-kwaskowy miąższ, z drobnymi nasionkami, bogaty w cukry oraz witaminy z grupy B, D, a zwłaszcza C. My użyjemy kiwi jako dodatku do filetów drobiowych.
Pracę w kuchni rozpoczniemy od przyrządzenia farszu, którym nadziejemy nasze filety. Połowę czerstwej bułki moczymy w mleku, odciskamy i łączymy z mielonym mięsem drobiowym oraz drobno posiekanymi wątróbkami. Wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, tartą bułkę, majeranek, łyżkę Warzywka oraz łyżeczkę musztardy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy. Filety drobiowe myjemy i osuszamy, a potem każdy, po kolei, oprószamy solą oraz pieprzem i nacinamy ostrym nożem, aby utworzyć kieszeń. Do kieszeni filetów nakładamy łyżką farsz, a następnie spinamy wykałaczkami albo zszywamy. Po obtoczeniu w mące przekładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obsmażamy ze wszystkich stron do chwili aż filety nabiorą złocistego koloru. Wtedy przekładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i dopiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Filety wykładamy na ogrzany półmisek, udekorowany liśćmi sałaty lodowej, plastrami kiwi oraz pomarańczy.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki