Logo Przewdonik Katolicki

Fasola ''hula-hula''

ojciec Michał
Fot.

Składniki: - 1/2 kg fasoli, łyżka Warzywka po puszce groszku i pomidorów bez skórki - 25 dkg pieczarek, 2 jajka - po 2 marchewki i pietruszki - jabłko, seler, 2 cebule, 2 ząbki czosnku - marynowana papryka - 250 ml śmietany - 50 ml białego wina, sok z cytryny - olej, po łyżce masła i mąki - sól, pieprz biały, cukier - natka pietruszki - 10 dkg szynki, parówka,...

Składniki:

- 1/2 kg fasoli, łyżka Warzywka po puszce groszku i pomidorów bez skórki
- 25 dkg pieczarek, 2 jajka
- po 2 marchewki i pietruszki
- jabłko, seler, 2 cebule, 2 ząbki czosnku
- marynowana papryka
- 250 ml śmietany
- 50 ml białego wina, sok z cytryny
- olej, po łyżce masła i mąki
- sól, pieprz biały, cukier
- natka pietruszki
- 10 dkg szynki, parówka, 2 białe kiełbasy

O walorach odżywczych fasoli już pisałem, toteż od razu zapraszam do kuchni. A przyrządzimy ją dzisiaj w wersji "hula-hula", choć nie całkiem, bo smakosze tego warzywa strączkowego rozpoznają elementy także innych dań z fasoli, takich jak: "Kaprys", "Missisipi" czy "Monte Christo II". I jest jeszcze szlif "litewski", ze względu na dodatek białej kiełbasy.
Fasolę - która moczyła się w wodzie przez całą noc - gotujemy (bez soli!) aż zmięknie. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w słupki, dodajemy łyżkę przyprawy Warzywko i przesmażamy na oleju, a potem wlewamy wino, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy szynkę pokrojoną w paski i plasterki parówki oraz białej i nadal dusimy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry, dodajemy poszatkowaną cebulę oraz wiórki czosnku i również przesmażamy. Z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę, tzn. nie rumienimy jej, a potem - cały czas mieszając - wlewamy śmietanę rozbełtaną z dwoma żółtkami. Kiedy sos zgęstnieje, łączymy go z fasolą, warzywami, grzybami, wędliną i pozostałymi składnikami: odcedzonym groszkiem konserwowym, marynowaną papryką i pomidorami bez skórki pokrojonymi w paski, a także jabłkiem pokrojonym w kostkę. Potrawę dusimy jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu, mieszając składniki i doprawiając do smaku solą, cukrem, białym pieprzem, słodką papryką. A po wyłożeniu na półmisek z ryżem, udekorowany liśćmi sałaty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki