Logo Przewdonik Katolicki

Barszcz z pasztecikami

ojciec Michał
Fot.

barszcz: 2 kg buraków, łyżka Warzywka 5 łyżek koncentratu buraczanego, łyżeczka soku z cytryny cebula, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, majeranek po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i goździków 3 dkg suszonych podgrzybków, łyżka powideł śliwkowych paszteciki drożdżowe ciasto: 25 dkg mąki, 2 dkg drożdży 8 dkg margaryny, 2 łyżki kwaśnej śmietany żółtko....

barszcz:
2 kg buraków, łyżka Warzywka
5 łyżek koncentratu buraczanego, łyżeczka soku z cytryny
cebula, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, majeranek
po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i goździków
3 dkg suszonych podgrzybków, łyżka powideł śliwkowych

paszteciki drożdżowe
ciasto:
25 dkg mąki, 2 dkg drożdży
8 dkg margaryny, 2 łyżki kwaśnej śmietany
żółtko. łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli
jajko do smarowania pasztecików

farsz:
25 dkg drobiowego mięsa mielonego
2 kawałki wątróbki drobiowej
cebula, jajko
sól, pieprz, majeranek, szczypta cukru

W Nowym Roku, po uciechach sylwestrowego biesiadowania, zapraszam do przyrządzenia barszczu z pasztecikami. My zrobimy je z farszem mięsnym ale zapewniam, że znakomicie smakują również z farszem z grzybów, przesmażonych z kiszoną kapustą.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. W garnku zagotowujemy 3 litry wody, dodajemy łyżkę Warzywka oraz grzyby, które przez kilka godzin moczyły się w wodzie. Podczas gotowania wrzucamy 2 ząbki czosnku, łyżkę majeranku, cebulę, goździki, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe. Po 40 minutach wygaszamy palnik, wyjmujemy buraki, a barszcz przecedzamy przez sito. Wlewamy koncentrat buraczany, łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżkę powideł śliwkowych i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
A teraz paszteciki; podana ilość składników wystarczy do przygotowania ok. trzydziestu sztuk. Rozpoczynamy od farszu: cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na tłuszczu. Wątróbki siekamy nożem i łączymy z mielonym mięsem, dodajemy cebulkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz szczyptą cukru i dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy tłuszcz, a drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną. Drożdże oraz wszystkie składniki łączymy z mąką, wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a potem rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. pół centymetra. Farsz formujemy w wałeczek i układamy wzdłuż na cieście, a następnie zawijamy w rulon. Ciasto odcinamy radełkiem i kroimy nożem na kawałki. Paszteciki przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i wstawiamy na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni. Takie paszteciki znakomicie nadają się nie tylko do barszczu, ale i bulionu oraz innych czystych zup.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki