Logo Przewdonik Katolicki

Epidemia próchnicy

Michał Bondyra
FOT. UNSPLASH

Z doktor Anną Turską-Szybką rozmawia Michał Bondyra

Podobno aż 85 proc. dzieci w Polsce ma chore zęby. Dlaczego?
Próchnica zębów u dzieci jest skutkiem popełnianych błędów dietetycznych i higienicznych, wynikających często z niedostatecznej świadomości rodziców, ale i zaniedbywania wizyt u lekarza dentysty. Wynika m.in. z braku dostępności do leczenia czy marginalizowania leczenia uzębienia mlecznego dzieci.
 
Możemy już mówić o epidemii próchnicy?
– Już od dawna alarmujemy o epidemii próchnicy w Polsce. Zgodnie z aktualnymi danymi z „Monitoringu Zdrowia Jamy Ustnej”, nieco ponad 41 proc. dzieci trzyletnich i aż 93 proc. osiemnastolatków ma rozpoznaną chorobę próchnicową. Liczby te nie ulegają istotnemu zmniejszeniu na przestrzeni lat.
 
Podobno próchnica może wywołać bardzo niebezpieczne choroby, i to nie tylko związane z zębami i jamą ustną.
– Infekcje zębopochodne wykazują tendencję do szybkiego rozprzestrzenia się w obrębie głowy i szyi, mogąc stanowić zarówno zagrożenie zdrowia, jak i życia pacjenta, ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo z drogami oddechowymi i mózgowiem. Wśród chorób wiązanych z infekcjami w jamie ustnej wymienia się m.in. infekcyjne zapalenie wsierdzia, zapalenie płuc, zapalenie śródpiersia, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie mózgu, udar mózgu, ropień mózgu, reumatoidalne zapalenie stawów czy sepsę.
 
Jakie grupy wiekowe są najbardziej narażone na atak próchnicy?
– Próchnica zębów jest chorobą szeroko rozpowszechnioną, począwszy od bardzo małych dzieci (próchnica wczesnego dzieciństwa). Dwa okresy, w których jama ustna jest szczególnie narażona na kolonizację bakterii próchnicotwórczych, to wiek między 19. a 31. miesiącem życia dziecka oraz 6. a 12. rokiem życia, czyli okresem wyrzynania się zębów stałych.
 
Czy samo mycie zębów wystarczy?
– Higiena jamy ustnej jest jednym z podstawowych elementów zapobiegania próchnicy, jednak ważna jest również odpowiednia dieta – spożywane produkty o działaniu nie tylko próchnicotwórczym, ale także przeciwpróchnicowym oraz sposób (np. kolejność) i częstość spożywania poszczególnych produktów.
 
Co jeszcze trzeba robić, by obronić się przed tą groźną chorobą?
– W celu profesjonalnej kontroli choroby próchnicowej należy monitorować zalecenia dietetyczne i higieniczne oraz przeprowadzanie zabiegów profilaktycznych (szczególnie profilaktyki fluorkowej) podczas regularnych wizyt dziecka u lekarza dentysty. Pierwsza wizyta z dzieckiem powinna się odbyć między 6. a 12. miesiącem życia.
 



Anna Turska-Szybka
Doktor nauk medycznych, konsultant wojewódzki w dziedzinie stomatologii dziecięcej Zakładu Stomatologii Dziecięcej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki