Logo Przewdonik Katolicki

Ośmiornica

PK
Fot.

W dniach 2-9 sierpnia odbędzie się w Trójmieście XII Festiwal Szekspirowski organizowany przez gdański Teatr Szekspirowski i Fundację Theatrum Gedanense. Podczas tegorocznego festiwalu będzie można zobaczyć laureata konkursu na najlepszą polską szekspirowską inscenizację Burzę w reżyserii Janusza Wiśniewskiego z Teatru Nowego w Poznaniu, Makbeta...

W dniach 2-9 sierpnia odbędzie się w Trójmieście XII Festiwal Szekspirowski organizowany przez gdański Teatr Szekspirowski i Fundację Theatrum Gedanense. Podczas tegorocznego festiwalu będzie można zobaczyć laureata konkursu na najlepszą polską  szekspirowską inscenizację – „Burzę” w reżyserii Janusza Wiśniewskiego z Teatru Nowego w Poznaniu, „Makbeta” Teatru Arka z Wrocławia oraz spektakl „Hamlet” w reżyserii Moniki Pęcikiewicz z Teatru Polskiego we Wrocławiu. Ponadto nie zabraknie inscenizacji awangardowych, musicali oraz spektakli plenerowych przygotowanych przez gości z USA, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii czy Zambii. Po raz pierwszy w festiwalu wezmą udział młodzi aktorzy z Teatru Globe z Londynu. Imprezie tej towarzyszyć będzie bogaty program edukacyjny, liczne wystawy oraz spotkania z twórcami teatralnymi. Festiwal rozpocznie się przedstawieniem przygotowanym przez japoński teatr Ryutopia pt. „Zimowa opowieść” z wykorzystaniem lalek.  Specjalnym gościem będzie Rumunia – m.in. Teatr Odeon z Bukaresztu.

 

W dniach 1-11 sierpnia odbędą się rekolekcje na kajakach – Spływ Czarną Hańczą, organizowane przez księży sercanów, którzy zapraszają na nie pełnoletnie osoby umiejące pływać. „W naszych rekolekcjach łączymy młodzieńcze pasje z pogłębieniem wiary. Rekolekcje młodzieżowe są formą pogłębionego duchowo wypoczynku. Nie obawiaj się zatem długich godzin, które będziesz musiał spędzić w kościele. Z drugiej strony nie traktuj wyjazdu jako zwykłej kolonii” – czytamy w komentarzu. Wszelkie informacje dostępne są na stronie www.rekolekcje.scj.pl

 

 

Chcąc zachęcić swoich klientów do ponownego odwiedzenia ich hotelu, coraz więcej hotelarzy wprowadza zmiany w tradycyjnych minibarach, które znajdują się w pokojach. Zamiast wysokokalorycznych przekąsek i napojów alkoholowych, teraz można tam znaleźć świeże owoce i bakalie, ręcznie przygotowywane słodycze i soki warzywno-owocowe. Ponadto w niektórych hotelach wprowadzono tzw. godziny szczęścia od 10 do północy, w czasie których łakocie z minibarów są o 30 proc. tańsze.

 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki