Logo Przewdonik Katolicki

Kawa w Internecie

PK
Fot.

Nie od dziś spotkania przy grillu to jeden z najpopularniejszych sposobów spędzania wolnego czasu. Jednak i na tym polu można obserwować zmieniające się trendy w sporządzaniu posiłków. W latach 50., 60. czy 70., w grillowym menu panowała kulinarna nuda głównie wołowina. Przełom nastąpił w latach 90., kiedy to kucharze z najsławniejszych amerykańskich...

Nie od dziś spotkania przy grillu to jeden z najpopularniejszych sposobów spędzania wolnego czasu. Jednak i na tym polu można obserwować zmieniające się trendy w sporządzaniu posiłków. W latach 50., 60. czy 70., w grillowym menu panowała kulinarna nuda – głównie wołowina. Przełom nastąpił w latach 90., kiedy to kucharze z najsławniejszych amerykańskich restauracji zaczęli doceniać zalety potraw przygotowywanych na grillu. Stąd u progu „grillowego sezonu” nastąpił prawdziwy wysyp książek kulinarnych poświęconych wyłącznie temu tematowi, jak np. „Italian Grill” Mario Bataliego, „New South Grilling” Roberta St. Johna czy „Bobby Flay's Grill It”, co dowodzi, że grill staje się powoli narodową obsesją Amerykanów.

 

 

Najmłodsze pokolenia Amerykanów nie są już pasywnymi ofiarami postępującego globalnego ocieplenia. Przeciwnie, dzięki takim stronom jak www.carbonrally.com stają się aktywnymi „wojownikami” na rzecz ochrony środowiska. Na wspomnianej stronie zamieszczono inicjatywę zorganizowania międzystanowego konkursu szkolnego, w którym uczniowie rywalizują między sobą np.  by maksymalnie zmniejszyć emisję dwutlenku węgla przez m.in. całkowite wyłączanie komputera na noc. Dzięki specjalnym indeksom wiedzą, jakie codzienne czynności zagrażają środowisku. „Taki konkurs nie tylko rozwija w uczniach chęć rywalizacji, ale i uczy jak żyć, by nie szkodzić środowisku” – podkreślają nauczyciele.  

 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki