Uwaga - grypa!
Łukasz Kaźmierczak
Fot.
Na dwóch fermach drobiu w Myśliborzycach i Uniejewie w powiecie płockim wykryto drób zarażony wirusem ptasiej grypy H5N1. Fermy zostały natychmiast odizolowane, stada wybite, a wszystkie osoby, które miały kontakt z chorym drobiem, objęto nadzorem epidemiologicznym. Wiadomo jednak, że do sklepów w województwach: pomorskim, warmińsko-mazurskim i kujawsko-pomorskim trafiło ok. 770kg...
Na dwóch fermach drobiu w Myśliborzycach i Uniejewie w powiecie płockim wykryto drób zarażony wirusem ptasiej grypy H5N1. Fermy zostały natychmiast odizolowane, stada wybite, a wszystkie osoby, które miały kontakt z chorym drobiem, objęto nadzorem epidemiologicznym. Wiadomo jednak, że do sklepów w województwach: pomorskim, warmińsko-mazurskim i kujawsko-pomorskim trafiło ok. 770 kg mięsa indyczego podejrzanego o skażenie ptasią grypą.
Zdaniem Głównego Inspektora Sanitarnego, możliwość zakażenia ludzi wirusem ptasiej grypy jest minimalna. GIS wyjaśnia, że mięso pochodzące od zarażonych ptaków po obróbce termicznej, w temperaturze powyżej 70 stopni, nie stanowi zagrożenia dla ludzi. Dlatego nie należy spożywać mięsa, przetworów drobiarskich i jaj, które nie zostały poddane temu procesowi. Powinno się także myć dokładnie przy użyciu detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem, oraz unikać dotykania martwych lub sprawiających wrażenie chorych dzikich ptaków.