Faszerowane jajka wielkanocne
ojciec Michał
Fot.
Jajka gotujemy na twardo ok. 5-6 minut, studzimy, a potem obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Białka napełniamy dowolnymi farszami np.:
żółtkami posiekanymi z rzeżuchą i zmieszanymi z majonezem;
żółtkami zmiksowanymi z tuńczykiem (w sosie własnym), majonezem i natką;
żółtkami zmiksowanymi ze startym żółtym serem, majonezem,...
Jajka gotujemy na twardo ok. 5-6 minut, studzimy, a potem obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Białka napełniamy dowolnymi farszami np.:
– żółtkami posiekanymi z rzeżuchą i zmieszanymi z majonezem;
– żółtkami zmiksowanymi z tuńczykiem (w sosie własnym), majonezem i natką;
– żółtkami zmiksowanymi ze startym żółtym serem, majonezem, łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem;
– żółtkami utartymi z masłem i zmieszanymi z szynką pokrojoną w drobną kostkę, śmietaną i musztardą oraz posiekaną natką;
– żółtkami zmiksowanymi z masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawionymi słodką papryką, solą i pieprzem.
Ale może to być każdy inny farsz, stosownie do naszych – i gości – upodobań. Jajka podajemy na liściach sałaty.