Logo Przewdonik Katolicki

Faszerowane jajka wielkanocne

ojciec Michał
Fot.

Jajka gotujemy na twardo ok. 5-6 minut, studzimy, a potem obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Białka napełniamy dowolnymi farszami np.: żółtkami posiekanymi z rzeżuchą i zmieszanymi z majonezem; żółtkami zmiksowanymi z tuńczykiem (w sosie własnym), majonezem i natką; żółtkami zmiksowanymi ze startym żółtym serem, majonezem,...

Jajka gotujemy na twardo ok. 5-6 minut, studzimy, a potem obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Białka napełniamy dowolnymi farszami np.:

– żółtkami posiekanymi z rzeżuchą i zmieszanymi z majonezem;

– żółtkami zmiksowanymi z tuńczykiem (w sosie własnym), majonezem i natką;

– żółtkami zmiksowanymi ze startym żółtym serem, majonezem, łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem;

– żółtkami utartymi z masłem i zmieszanymi z szynką pokrojoną w drobną kostkę, śmietaną i musztardą oraz posiekaną natką;

– żółtkami zmiksowanymi z masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawionymi słodką papryką, solą i pieprzem.

Ale może to być każdy inny farsz, stosownie do naszych – i gości – upodobań. Jajka podajemy na liściach sałaty.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki