Czerwone winogrona, a dokładnie substancje zawarte w ich skórce i pestkach, mogą hamować rozwój raka jelita grubego, okrężnicy i prostaty. Dowiodły tego amerykańskie badania prowadzone na myszach oraz ludzkich komórkach nowotworowych hodowanych w laboratorium. Winogrona zawierają dużo przeciwutleniaczy, czyli związków zwalczających szkodliwe dla naszych komórek wolne rodniki tlenowe. Na razie nie ustalono jeszcze, w jakim stężeniu i dawce pacjenci powinni przyjmować wyciąg z tych owoców, by kuracja była skuteczna i bezpieczna.
W innych badaniach dowiedziono również, że wyciąg z pestek winogron obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko infekcji układu moczowego. W eksperymentach na gryzoniach wykazano także, że sok winogronowy poprawia pamięć krótkoterminową. Zwierzęta, które pojono sokiem z ciemnych winogron, nawet te stare, łatwiej znajdowały drogę w labiryncie, niż te, które piły tylko wodę.
Olej z pestek winogron zawiera dużo witaminy E i sprzyja redukcji „złego” cholesterolu we krwi.