Logo Przewdonik Katolicki

Skarby winorośli

Renata Krzyszkowska, PK
Fot.

Czerwone winogrona, a dokładnie substancje zawarte w ich skórce i pestkach, mogą hamować rozwój raka jelita grubego, okrężnicy i prostaty. Dowiodły tego amerykańskie badania prowadzone na myszach oraz ludzkich komórkach nowotworowych hodowanych w laboratorium. Winogrona zawierają dużo przeciwutleniaczy, czyli związków zwalczających szkodliwe dla naszych komórek wolne rodniki tlenowe....

Czerwone winogrona, a dokładnie substancje zawarte w ich skórce i pestkach, mogą hamować rozwój raka jelita grubego, okrężnicy i prostaty. Dowiodły tego amerykańskie badania prowadzone na myszach oraz ludzkich komórkach nowotworowych hodowanych w laboratorium. Winogrona zawierają dużo przeciwutleniaczy, czyli związków zwalczających szkodliwe dla naszych komórek wolne rodniki tlenowe. Na razie nie ustalono jeszcze, w jakim stężeniu i dawce pacjenci powinni przyjmować wyciąg z tych owoców, by kuracja była skuteczna i bezpieczna.

W innych badaniach dowiedziono również, że wyciąg z pestek winogron obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko infekcji układu moczowego. W eksperymentach na gryzoniach wykazano także, że sok winogronowy poprawia pamięć krótkoterminową. Zwierzęta, które pojono sokiem z ciemnych winogron, nawet te stare, łatwiej znajdowały drogę w labiryncie, niż te, które piły tylko wodę.

Olej z pestek winogron zawiera dużo witaminy E i sprzyja redukcji „złego” cholesterolu we krwi.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki