Logo Przewdonik Katolicki

Bambo-gruszek

ojciec Michał
Fot.

Tak właśnie, z przymrużeniem oka, nazwałem pyszne ciasto z kremem czekoladowym i gruszkami. Zacznijmy od przesiania przez sito mąki tortowej i ziemniaczanej, razem z proszkiem do pieczenia. Następnie rozbijamy jajka, dolewamy gorącą wodę i ubijamy mikserem na puszystą masę. Cukier łączymy z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ubijając, a potem zaczynamy przesypywać...

Tak właśnie, z przymrużeniem oka, nazwałem pyszne ciasto z kremem czekoladowym i gruszkami. Zacznijmy od przesiania przez sito mąki tortowej i ziemniaczanej, razem z proszkiem do pieczenia. Następnie rozbijamy jajka, dolewamy gorącą wodę i ubijamy mikserem na puszystą masę. Cukier łączymy z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ubijając, a potem zaczynamy przesypywać mąkę i delikatnie mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Natychmiast po upieczeniu ciasto przenosimy na suchą, lnianą ściereczkę; papier smarujemy zimną wodą, dzięki czemu łatwiej będzie go ściągnąć. Ciasto przekrawamy na pół i obie części wkładamy do wąskich foremek – chodzi o to, aby brzegi ciasta wywinęły się ku górze, bo będziemy je składać – i odstawiamy do wystygnięcia.

Gruszki odsączamy z zalewy i przyrządzamy krem czekoladowy do tortów, według przepisu na opakowaniu. Obie części przestudzonego ciasta smarujemy od wewnątrz dżemem malinowym. Spodnią część ciasta napełniamy kremem czekoladowym, na nim układamy cząstki gruszek i ponownie krem czekoladowy. Przykładamy wierzchnią część ciasta i delikatnie dociskamy, aby obie połowy idealnie połączyły się. Przyrządzamy polewę: do rondelka wkładamy wymienione składniki i od chwili gdy się rozpuszczą gotujemy je przez 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto.

Ciasto:

• 10 dkg mąki tortowej
• 5 dkg mąki ziemniaczanej
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 jajka, 5 łyżek gorącej wody
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 15 dkg cukru
• krem czekoladowy do tortów
• 1/2 słoika dżemu malinowego, puszka gruszek w syropie

Polewa czekoladowa:

• 1/2 szklanki cukru
• 4 łyżki kakao, płaska łyżka masła
• 5 łyżeczek zimnej wody
• szczypta cynamonu

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki