Logo Przewdonik Katolicki

Zapiekanka „Uśmiech lata”

ojciec Michał
Fot.

Camembert to ser podpuszczkowy o miękkiej konsystencji, otrzymywany z tzw. gęstwy serowej niedogrzewanej, a dojrzewający podobnie jak np. ser brie przy udziale pleśni powierzchniowej. Będzie on nam dziś potrzebny do przyrządzenia kolorowej zapiekanki. Rozpoczynamy od ugotowania makaronu, który po odcedzeniu przekładamy na patelnię z cebulką wcześniej pokrojoną...

Camembert to ser podpuszczkowy o miękkiej konsystencji, otrzymywany z tzw. gęstwy serowej niedogrzewanej, a dojrzewający – podobnie jak np. ser brie – przy udziale pleśni powierzchniowej. Będzie on nam dziś potrzebny do przyrządzenia kolorowej zapiekanki.

Rozpoczynamy od ugotowania makaronu, który po odcedzeniu przekładamy na patelnię z cebulką – wcześniej pokrojoną w drobną kostkę – i razem przesmażamy. Otwieramy puszkę pomidorów, przekładamy je na deskę i kroimy, a potem dodajemy – wraz z zalewą – do makaronu. Dorzucamy również dwa świeże pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Wszystkie produkty przesmażamy, cały czas mieszając.

Dwa serki camembert kroimy nożem w „ósemki”, a następnie każdy kawałek panierujemy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej i obsmażamy przez chwilę na patelni. Następnie na osobnej patelni przesmażamy mrożony groszek razem z papryką oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną w szerokie paski. Na tarce ścieramy kawałek żółtego sera na wiórki. Wnętrze naczynia żaroodpornego natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką i układamy na dnie warstwę makaronu z pomidorami. Pokrywamy ją połową groszku przesmażonego z papryką oraz połową kawałków panierowanego sera. Całość obsypujemy wiórkami sera. Czynności powtarzamy, a wierzch zapiekanki dekorujemy połówkami oliwek faszerowanych papryką oraz pomidorkami wiśniowymi. Naczynie wstawiamy na 20 minut do piekarnika, a przed podaniem na stół obsypujemy startym sercem i posiekanym koperkiem.

Składniki:

• 40 dkg makaronu
• 2 serki camembert, strąk papryki
• 10 dkg żółtego sera, np. parmezanu
• paczka mrożonego groszku
• 2 świeże pomidory, puszka pomidorów
• 2 cebule, kilka pomidorków wiśniowych
• oliwa z oliwek
• kilka oliwek faszerowanych papryką
• sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
• masło, bułka tarta

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki