Logo Przewdonik Katolicki

Schab z morelami

ojciec Michał
Fot.

składniki - kg schabu bez kości - łyżka przyprawy Warzywko - 15 dkg suszonych moreli - 5 dkg rodzynków - łyżeczka margaryny, mąka ziemniaczana - olej, sól, pieprz, cukier Morele pochodzą z Chin, a odznaczają się niezwykłymi wprost właściwościami, zwłaszcza suszone. Zawierają ogromną ilość witaminy A, dużo żelaza oraz wapnia. Są wyjątkowo zasadotwórcze, toteż...

składniki

- kg schabu bez kości
- łyżka przyprawy Warzywko
- 15 dkg suszonych moreli
- 5 dkg rodzynków
- łyżeczka margaryny, mąka ziemniaczana
- olej, sól, pieprz, cukier

Morele pochodzą z Chin, a odznaczają się niezwykłymi wprost właściwościami, zwłaszcza suszone. Zawierają ogromną ilość witaminy A, dużo żelaza oraz wapnia. Są wyjątkowo zasadotwórcze, toteż jada się je przy nadkwasocie. Zaleca się je również anemikom, bo posiadają zdolność odbudowywania czerwonych ciałek krwi. My nafaszerujemy tymi znakomitymi owocami schab.
Schab bez kości obieramy z błon i tłuszczu, a następnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacieramy Warzywkiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Suszone morele płuczemy w wodzie, a potem przekładamy, razem z rodzynkami, do rondelka, zalewamy wrzątkiem i przez kilka minut obgotowujemy na niewielkim ogniu. Owoce odcedzamy, a wywar pozostawiamy do przyrządzenia sosu.
Wyjmujemy schab i przy pomocy noża z długim, wąskim ostrzem przebijamy mięso na wylot. Kilkoma obrotami noża poszerzamy nacięcie, tak aby powstał otwór, który napełniamy morelami i rodzynkami. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy przez chwilę ze wszystkich stron. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, na wierzchu kładziemy kilka wiórków margaryny i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez blisko godzinę w temperaturze ok. 180 stopni. Na bazie wywaru, który nam pozostał z obgotowania owoców, oraz tłuszczu wytopionego z mięsa przyrządzamy sos: zagotowujemy go w rondelku, zaciągamy mąką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie przelewamy do sosjerki. Natomiast schab przekładamy na deseczkę, wykrawamy kilka plastrów i razem z resztą pieczeni układamy na ogrzanym, udekorowanym półmisku.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki