Logo Przewdonik Katolicki

Knedle na kilka sposobów

ojciec Michał
Fot.

Składniki na: ciasto ziemniaczane kg mączystych ziemniaków 30 dkg mąki 2 jajka, sól ciasto po bawarsku ziemniaki, jajka sól - jw. 5 dkg kaszki manny 10 dkg mąki ciasto twarogowe 1/2 kg twarogu 30 dkg mąki pół kostki masła 2 jajka, sól składniki na nadzienie: farsz pieczarkowy: 1/2 kg pieczarek 2 cebule po 2 łyżki masła i tartej bułki żółtko,...

Składniki na:

ciasto ziemniaczane

kg mączystych ziemniaków
30 dkg mąki
2 jajka, sól

ciasto po bawarsku

ziemniaki, jajka sól - jw.
5 dkg kaszki manny
10 dkg mąki

ciasto twarogowe

1/2 kg twarogu
30 dkg mąki
pół kostki masła
2 jajka, sól

składniki na nadzienie:

farsz pieczarkowy:

1/2 kg pieczarek
2 cebule
po 2 łyżki masła i tartej bułki
żółtko, sól i pieprz

nadzienie mięsne:

25 dkg mielonego mięsa
bułka, cebula
sól i pieprz

nadzienie owocowe:

1/2 kg śliwek, wiśni, albo moreli
10 dkg cukru (albo kostki cukru), cynamon

Z kuchni ojca Michała

Knedle - kulisty specjał, nie tylko na Wielki Post - możemy przyrządzić na kilka sposobów i z rozmaitym farszem: pieczarkowym, mięsnym albo owocowym. Ale nadziewa się je również innymi składnikami, np. na ostro - kiszoną kapustą, lub cebulą, albo na słodko - marmoladą.
Przygotowanie knedli ziemniaczanych (na ostro) rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach; obieramy je - jeszcze gorące - i rozcieramy, mielimy albo tłuczemy. Po przestygnięciu masę ziemniaczaną zagniatamy z przesianą mąką i jajkami (jeśli po bawarsku, to mąki mniej, za to - z kaszką manną). Z ciasta formujemy wałek, kroimy go na plastry i każdy z nich kształtujemy w okrągły placuszek: na środku układamy farsz i zlepiamy, nadając kształt kulki.
A teraz knedle na słodko: rozcieramy jajka z cukrem i dodajemy masło, twaróg oraz mąkę, cały czas ucierając. Gładką masę - najlepiej uformowaną w kulę - odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie myjemy, osuszamy i drylujemy owoce, a potem do każdego dodajemy trochę cukru (albo wkładamy kostkę). Z ciasta, rozwałkowanego na grubość ok. 1/2 cm, wykrawamy kwadraty, na każdym układamy owoc, sklejamy - dokładnie łącząc brzegi - i formujemy kulkę.
Knedle wrzucamy na wrzątek, gotujemy dopóki nie wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową i na sicie przelewamy gorącą wodą. Na stół podajemy je na ogrzanym półmisku, polane tartą bułką, albo gęstą śmietaną i oprószone cukrem oraz cynamonem.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki