Logo Przewdonik Katolicki

Miód - słodycz codzienności

PK
Fot.

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne jesienne wieczory jak dobra herbata z cytryną i…miodem. Miód jednak nie tylko dodaje smaku, ale ma mnóstwo wartości odżywczych.

Rozróżniamy kilka rodzajów miodu. Od akacjowego, o jasnokremowej barwie, który po krystalizacji nabiera koloru białego lub słomkowego, przez jasnożółty lipowy o zdecydowanym zapachu lipy i ostrym, ale słodkim smaku, bezbarwny lub szarokremowy rzepakowy, wrzosowy, gryczany – o brunatnym odcieniu i ostrym smaku, do wielokwiatowego. Jednak najbardziej ceniony i zawierający najwięcej składników odżywczych jest miód spadziowy, który tworzy się w wyniku kooperacji pszczół i mszyc. Charakteryzuje się ciemną barwą i lekko korzennym smakiem.
 
Dla urody
Miód to prawdziwa skarbnica witamin, mikro- i makroelementów, polisacharydów. To właśnie dzięki temu bogatemu składowi ma działanie odżywcze i łagodzące, czyli w efekcie – wygładzające. Chętnie więc używany jest również w celach pielęgnacyjnych. Na przykład wargi smarowane miodem stają się gładsze.

 
Leczy i smakuje
Ten słodki nektar tak chętnie dodawany do herbaty w zimowe wieczory ma właściwości lecznicze. I tak dla ludzi w podeszłym wieku najbardziej polecany jest miód rzepakowy. Zalecany przy schorzeniach serca i niewydolności nerek. Natomiast miód lipowy to niezastąpione lekarstwo na przeziębienie, czy też katar, a miód akacjowy to świetna pomoc przy problemach trawiennych, chorobach nerek i dróg moczowych. Wielkokwiatowy to rodzaj dobry dla wszystkich – dzieci i dorosłych. Zaleca się go przy przeziębieniach i alergiach. Osoby mające problemy z górnymi drogami oddechowymi powinny poszukać trudniej dostępnego miodu spadziowego.
Parząc jednak herbatę z miodem, należy pamiętać, że miód podgrzany do temperatury 60 stopni traci swe wartości, dlatego powinien być dodawany dopiero gdy herbata trochę ostygnie. Ważne jest również, by nie podgrzewać skrystalizowanego miodu. Nie tylko traci swe właściwości, ale jak twierdzą niektórzy pszczelarze, może być nawet szkodliwy.
ter

 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki