– Nie ma to jak własnej roboty – stwierdziła moja sąsiadka „zza ściany”, siedząc na balkonie i sącząc gęsty pomarańczowy sok ze zroszonej z zimna szklanki. I miała rację, bo sok sokowi nierówny…
Sok nieowocowy
Na sklepowych półkach w kartonach, kartonikach czy w butelkach słodkich napojów jest doprawdy wiele, choć ich skład i smak nierzadko rozczarowują lub co gorsza, mogą przyprawić o palpitację serca ekspertów od zawartości „E-…”. Koktajle, nektary, napoje owocowe nie zawsze mają wiele wspólnego z… owocem. Niemal wszystkie powstają z połączenia wody z koncentratem o określonym smaku, wzbogaconym syntetyczną witaminą C, słodzikiem, barwnikiem lub zagęszczaczem.
Bomba witaminowa
W bijących rekordy popularności programach kulinarnych w telewizji, w prasie kobiecej i w menu nie tylko samych ekskluzywnych restauracji sok wyciśnięty ze świeżych owoców robi karierę. Taki napój dostarcza nam witamin, mikroelementów, reguluje nasz organizm, zapewnia zdrowy wygląd i świeżą cerę. Im świeższy sok, tym lepszy. Najlepiej wypijać go zaraz po przyrządzeniu, bo w lodówce ulega fermentacji i psuje się. Przypomnijmy, że ananasowy przyspiesza spalanie tłuszczów, grejpfrutowy przyspiesza przemianę materii, morelowy hamuje procesy starzenia i ułatwia odnowę komórek, żurawinowy zwiększa odporność w okresie przeziębień i grypy, z borówek wpływa na pamięć i pracę mózgu, sok z wiśni czy czereśni pomaga w regeneracji mięśni po treningu, jabłkowy, podobnie jak z ciemnych winogron, korzystnie wpływa na serce, malinowy obniża gorączkę. A o tym ostatnim, wiedziały już nasze babcie…
Zatem zakupmy wyciskarkę do cytrusów, mikser, blender czy sokowirówkę, by przygotować sok ze świeżych owoców. Oby nam tylko lato dopisało...
mwj
? Nie ma to jak własnej roboty ? stwierdziła moja sąsiadka ?zza ściany?, siedząc na balkonie i sącząc gęsty pomarańczowy sok ze zroszonej z zimna szklanki. I miała rację, bo sok sokowi nierówny?
Sok nieowocowy
Na sklepowych półkach w kartonach, kartonikach czy w butelkach słodkich napojów jest doprawdy wiele, choć ich skład i smak nierzadko rozczarowują lub co gorsza, mogą przyprawić o palpitację serca ekspertów od zawartości ?E-??. Koktajle, nektary, napoje owocowe nie zawsze mają wiele wspólnego z? owocem. Niemal wszystkie powstają z połączenia wody z koncentratem o określonym smaku, wzbogaconym syntetyczną witaminą C, słodzikiem, barwnikiem lub zagęszczaczem.
Bomba witaminowa
W bijących rekordy popularności programach kulinarnych w telewizji, w prasie kobiecej i w menu nie tylko samych ekskluzywnych restauracji sok wyciśnięty ze świeżych owoców robi karierę. Taki napój dostarcza nam witamin, mikroelementów, reguluje nasz organizm, zapewnia zdrowy wygląd i świeżą cerę. Im świeższy sok, tym lepszy. Najlepiej wypijać go zaraz po przyrządzeniu, bo w lodówce ulega fermentacji i psuje się. Przypomnijmy, że ananasowy przyspiesza spalanie tłuszczów, grejpfrutowy przyspiesza przemianę materii, morelowy hamuje procesy starzenia i ułatwia odnowę komórek, żurawinowy zwiększa odporność w okresie przeziębień i grypy, z borówek wpływa na pamięć i pracę mózgu, sok z wiśni czy czereśni pomaga w regeneracji mięśni po treningu, jabłkowy, podobnie jak z ciemnych winogron, korzystnie wpływa na serce, malinowy obniża gorączkę. A o tym ostatnim, wiedziały już nasze babcie?
Zatem zakupmy wyciskarkę do cytrusów, mikser, blender czy sokowirówkę, by przygotować sok ze świeżych owoców. Oby nam tylko lato dopisało...
mwj