Już za tydzień wnuki odwiedzą babcie i dziadków. Proponuję więc, w ramach przygotowań do tych odwiedzin, upiec baśniową chatkę z ciasta piernikowego. A jeśli pozostanie nam trochę ciasta, możemy z niego przygotowac trochę pierniczków.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę i mieszamy. Rozpuszczamy miód i – kiedy jest jeszcze gorący – wlewamy go do dołka w mące. Wsypujemy cukier i przyprawę korzenną, dodajemy masło i wbijamy jaja. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie. Stolnicę i wałek obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, grubości ok. pół centymetra. Wycinamy starannie długim, ostrym nożem – może warto posłużyć się linijką? – pięć prostokątów: cztery o jednakowych rozmiarach np. 20 x 15 cm – na ściany i dach – oraz jeden dłuższy i szerszy od nich (na podstawę), a także dwa jednakowe kwadraty przechodzące w trójkąt równoboczny (na ściany szczytowe). Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem i pieczemy przez kwadrans w temperaturze ok. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową oraz lukier: wymienione składniki gotujemy w garnuszkach, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i stanie się lśniąca. Upieczone elementy piernikowej chatki wystudzamy, oblewamy lukrem i dekorujemy kolorową posypką. Dach oblewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Pozostaje nam tylko złożenie wszystkich elementów chatki, a spoiwem będzie lukier.
Składniki
ciasto
• szklanka mąki
• jajko, 1/3 szklanki cukru
• 1/2 łyżki masła, 10 dkg miodu
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
lukier
• 1/4 szklanki cukru pudru
• mleko, łyżeczka mąki kartoflanej
polewa czekoladowa
• 2 łyżki cukru, łyżka wody
• płaska łyżka kakao
• 4 dkg margaryny, 2 krople oliwy
dekoracja
• rodzynki
• płatki migdałów, wiórki kokosowe
• posypka kolorowa