Logo Przewdonik Katolicki

Naleśniki z sowami i warzywami

ojciec Michał
Fot.

farsz: - 4 kapelusze kani (sów) - łyżeczka przyprawy Warzywko - 3 marchewki, 5 dkg żółtego sera - po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki - 2 cebule, 3 ząbki czosnku - bułka tarta, jajko - olej, natka pietruszki - bazylia, curry, sól, pieprz ciasto: - mąka, 2 jajka - mleko - sól, cukier Ten przepis wymusiło ostatnio samo życie. Moje dzieci przyniosły z grzybobrania...

farsz:
- 4 kapelusze kani (sów)
- łyżeczka przyprawy Warzywko
- 3 marchewki, 5 dkg żółtego sera
- po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 2 cebule, 3 ząbki czosnku
- bułka tarta, jajko
- olej, natka pietruszki
- bazylia, curry, sól, pieprz

ciasto:
- mąka, 2 jajka
- mleko
- sól, cukier

Ten przepis wymusiło ostatnio samo życie. Moje dzieci przyniosły z grzybobrania m.in. kilka sów, czyli czubajek kani. Chociaż jednak te przyjemnie pachnące, łuskowate grzyby oznaczały się wyjątkową urodą, było ich stanowczo za mało, aby przygotować z nich sznycle dla całej naszej rodzinki. Wkrótce jednak okazało się, że jest na to sposób, bo pomysłowe córki wymyśliły przepis na naleśniki z warzywami i sowami. Coś pysznego! Niechaj więc będzie mi wolno podzielić się z wszystkimi miłośnikami dobrej kuchni rodzinnej owym przepisem, znakomicie nadającym się np. na piątkowy obiad postny.
Rozpoczynamy od oczyszczenia kapeluszy sów: płuczemy je, suszymy, dzielimy na cząstki i panierujemy w jajku oraz bułce, a następnie przesmażamy z wszystkich stron, aby nabrały złocistego koloru. Potem skrobiemy i kroimy w talarki marchewkę, cebulę zaś w krążki. Strąki papryki czyścimy i kroimy w paski. Wtedy wszystkie składniki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i krótko przesmażamy, dodając pod koniec roztarte ząbki czosnku oraz przyprawy: płaską łyżeczkę Warzywka, bazylię i szczyptę curry. Składniki dokładnie mieszamy, łączymy z panierowanymi kawałkami sów i dusimy przez chwilę pod przykryciem, a pod koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko i dodajemy starty żółty ser, aby wszystkie składniki farszu dobrze połączyły się ze sobą. Smażymy naleśniki, pamiętając, że ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na każdy naleśnik nakładamy łyżką farsz i składamy go na pół.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki