Logo Przewdonik Katolicki

Przekładaniec rumowo-kakaowy

ojciec Michał
Fot.

- ciasto: - 20 dkg mąki - 25 dkg cukru pudru - 6 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia - 50?ml rumu - tłuszcz, tarta bułka - wiórki czekoladowe, kilka orzechów włoskich krem kakaowy: - 4 łyżeczki kakao - 3 jajka, szklanka cukru - po 1/2 kostki masła i margaryny - 25 dkg cukru pudru Rum to napój alkoholowy o charakterystycznym smaku i aromacie, wykorzystywany jako dodatek do...

- ciasto:
- 20 dkg mąki
- 25 dkg cukru pudru
- 6 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia
- 50?ml rumu
- tłuszcz, tarta bułka
- wiórki czekoladowe, kilka orzechów włoskich

krem kakaowy:
- 4 łyżeczki kakao
- 3 jajka, szklanka cukru
- po 1/2 kostki masła i margaryny
- 25 dkg cukru pudru


Rum to napój alkoholowy o charakterystycznym smaku i aromacie, wykorzystywany jako dodatek do herbaty, a także do przygotowania rozmaitych delicji cukierniczych. Otrzymywany jest przez fermentację melasy z trzciny cukrowej, destylację i leżakowanie w dębowych beczkach. Słodki wypiek, do którego przygotowania zapraszam, jest swoistą odmianą babki rumowej, przekładanej kremem kakaowym, i będzie ozdobą stołu nawet na bardzo wyszukanych przyjęciach. Takie połączenie smaków i aromatów przypomina mi znaną przed laty piosenkę o Waligórze, który jechał furą od Krakowa, popijając: czaj, czekoladę, czarną kawę, rum, kakao. I tak, ze śpiewem na ustach, zabierzmy się do dzieła.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sito. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy pianę z białek i posypujemy mąką z proszkiem oraz wlewamy rum. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy. W tym czasie przygotowujemy krem kakaowy: 3 jajka ubijamy na parze ze szklanką cukru. Masło i margarynę rozcieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy stopniowo - łyżka po łyżce - masę jajeczną, a także - łyżeczka po łyżeczce - kakao. Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż, smarujemy kremem i ponownie składamy, a wierzch dekorujemy wyciskanym kremem, połówkami orzechów oraz wiórkami czekoladowymi.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki