Logo Przewdonik Katolicki

Porzeczkowe babeczki

ojciec Michał
Fot.

ciasto: - 30 dkg mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru - 2 jajka, 2/3 kostki masła krem: - 2 szklanki mleka, 4 łyżki śmietany - 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki cukru pudru, 2 cukry waniliowe - porzeczki, truskawki, mandarynki Czarne porzeczki, nazywane swojsko "świętojankami" - bo dojrzewają już pod koniec czerwca, na św. Jana Chrzciciela,...

ciasto:
- 30 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru
- 2 jajka, 2/3 kostki masła

krem:
- 2 szklanki mleka, 4 łyżki śmietany
- 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru, 2 cukry waniliowe
- porzeczki, truskawki, mandarynki

Czarne porzeczki, nazywane swojsko "świętojankami" - bo dojrzewają już pod koniec czerwca, na św. Jana Chrzciciela, gdy wyciska się z nich sok na wino - rosną dziko prawie we wszystkich zakątkach świata, w miejscach wilgotnych. Świadczy o tym słowo "po-rzeczki", określające miejsce ich występowania, nad brzegami rzek i strumyków. Są nieocenionym źródłem witaminy C, której na dodatek towarzyszy cytryn, czyli witamina P. Ułatwia ona przyswajanie przez nasz organizm witaminy C. Ale czarne porzeczki zawierają również witaminę K oraz mnóstwo bezcennych mikroelementów (m.in. jod i bor), kwasów organicznych i pektyn. Nic więc dziwnego, że te czarne kuleczki są wykorzystywane w lecznictwie, m.in. przy kolkach, biegunkach, nieżytach żołądka czy kamicy dróg moczowych. Zapraszam więc do wypieku babeczek, które przystroimy czarnymi porzeczkami.
Rozpoczynamy od przesiania mąki przez sito, aby się dobrze napowietrzyła, a potem dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy. Schłodzone masło siekamy z mąką, wbijamy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na placek, a potem wykładamy nim małe foremki. Mleko mieszamy ze śmietaną i wsypujemy cukier waniliowy. Żółtka ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i 6 łyżkami mleka, a następnie łączymy z pozostałym mlekiem i zagotowujemy. Po wystudzeniu babeczki napełniamy kremem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Pieczemy tak długo, aż krem się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika babeczki dekorujemy owocami: porzeczkami, cząstkami mandarynek i truskawkami.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki