Logo Przewdonik Katolicki

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

ojciec Michał
Fot.

Składniki po 1/2 szklanki mąki wrocławskiej i krupczatki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 50 dkg świeżych truskawek pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jaja, 3 łyżki słodkiej (gęstej) śmietany 5 łyżek wody, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z kuchni ojca Michała Truskawki, nazywane "siostrami poziomek", są cenione nie tylko ze względu na walory...

Składniki

po 1/2 szklanki mąki wrocławskiej i krupczatki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
50 dkg świeżych truskawek
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 jaja, 3 łyżki słodkiej (gęstej) śmietany
5 łyżek wody, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Z kuchni ojca Michała

Truskawki, nazywane "siostrami poziomek", są cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z powodu wartości odżywczych. Zawierają sporo fosforu, magnezu i manganu, a także żelazo, potas i wapń oraz witaminę C i B, natomiast sok truskawkowy ma działanie bakteriobójcze. Truskawki zostały odkryte u wybrzeży San Salvador przez Krzysztofa Kolumba, a do Europy trafiły w czasach Ludwika XIV, za sprawą Francuza, który nazywał się - nomen omen - Truskawka! Znawcy powiadają, że te, które obecnie królują na naszych stołach, powstały ze skrzyżowania wirginijskich poziomek amerykańskich z chilijskimi. Trwa obecnie sezon truskawkowy, toteż zachęcam do zajadania się tymi pysznymi, czerwonymi owocami, pod rozmaitymi postaciami. A ponieważ są one również znakomitym dodatkiem do wszelakich wypieków, więc zapraszam do przygotowania ciasta biszkoptowego z truskawkami. Przepis nie jest trudny do wykonania, a efekt - palce lizać! - Gwarantowany.
Margarynę ucieramy w misce z cukrem, najlepiej za pomocą miksera, a potem dodajemy jajka. Mąkę - wrocławską, krupczatkę i ziemniaczaną, a także dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - przesiewamy przez sito do drugiej miski i mieszamy, a następnie dodajemy, po łyżce, do miski z roztartą już margaryną. W międzyczasie, w miarę zagęszczania się ciasta, dolewamy na przemian wodę i śmietanę. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nim opłukane oraz obsuszone truskawki; część pozostawiamy do dekoracji. Jeśli truskawki są duże, możemy wcześniej przekroić je na połówki. Ciasto wstawiamy na 45 minut do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto polewamy lukrem, a na stół podajemy pokrojone na kawałki, udekorowane świeżymi truskawkami.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki