Profesjonalnie wykonany kominek to symbol komfortu i dobrego smaku. Dzięki temu „urządzeniu” możemy cieszyć się romantycznym ogniem i odgłosami płonącego drewna. Powodów do radości przysparza też spadek kosztów ogrzewania.
Przy podejmowaniu decyzji o wyborze, kominka do ogrzania domu, oprócz względów estetycznych, powinniśmy kierować się przede wszystkim aspektami użytkowymi, takimi jak: moc grzewcza kominka, bo od tego zależą rozmiary powierzchni jaką będziemy mogli ogrzać. Ważna jest też pojemność wkładu kominkowego – większa pojemność to wyższa moc grzewcza i rzadsze opróżniane wkładu z popiołu.
Do parterowych i wielokondygnacyjnych
Korzystając z nowoczesnych technologii, możemy zrezygnować z ogrzewania tradycyjnego i korzystać z ogrzewania ciepłym powietrzem w systemie DGP (dystrybucji ciepłego powietrza).
Biorąc pod uwagę korzyści płynące z niższych kosztów ogrzewania domu, inwestycja może zwrócić się już po 2-3 latach.
Instalacja systemu dystrybucji ciepłego powietrza montowana jest w dwóch wersjach: z grawitacyjnym obiegiem powietrza lub z wymuszonym obiegiem powietrza.
Instalacja z grawitacyjnym obiegiem powietrza sprawdza się zwłaszcza w kilkukondygnacyjnych domach, gdzie nad dużym salonem z kominkiem umieszczone są mniejsze pokoje. Zaletą tego sytemu jest przede wszystkim cena. Nie wymaga on też montażu dość drogich turbin rozprowadzających (ok. 700-1200 zł).
Instalacja z wymuszonym obiegiem powietrza jest polecana zwłaszcza do domów parterowych o dużych powierzchniach. System dystrybucji ciepłego powietrza umożliwia ogrzewanie całego domu bez wspomagania innych źródeł ciepła. Rozwiązanie to najlepiej sprawdza się w obiektach do 200 m kwadratowych powierzchni.
Dobry komin
Jeśli kominek ma pełnić funkcję kotła ogrzewającego cały dom, trzeba mieć to na uwadze już na etapie projektowania.
Do odprowadzania gazów spalinowych i dymu niezbędny jest bowiem odpowiedni komin. Dobry komin powinien być wewnątrz gładki, szczelny i pozbawiony wszelkich załamań.
Stan komina i przewodu przed podłączeniem musi być sprawdzony przez kominiarza, który wystawi ekspertyzę.
Raz do roku należy gruntownie przeczyścić komin. Jeśli chodzi o wymiary – komin powinien mieć na całej długości przekrój 20 x 20 lub 25 x 25 cm i około 4 metry wysokości, licząc od paleniska. Najlepiej jeśli komin wystaje około metra ponad kalenicę dachu.
Wielkość paleniska powinna być dostosowana do wielkości pomieszczenia. Jeśli pokój będzie miał powierzchnię 20 metrów kwadratowych, optymalnym będzie palenisko o wymiarach 60x50x30 centymetrów. Przy 50 metrach kwadratowych najlepsze są wymiary 100x70x42 cm.
Ważne bezpieczeństwo
Kominek powinien stanąć w jak najbliższym sąsiedztwie komina, tak aby przewód dymowy nie miał załamań. Może być usytuowany wzdłuż ściany lub w narożniku.
Dla bezpieczeństwa podłoga przed paleniskiem w promieniu około pół metra powinna być wyłożona materiałami niepalnymi, np. blachą lub ceramiką. W odległości jednego metra nie powinny znajdować się żadne przedmioty łatwopalne (firanki, zasłony, wiklinowe meble), zaś palenisko bez drzwiczek należy zasłaniać specjalną siatką.
Tylko suche
Jako paliwo do kominka najlepiej stosować twarde drewno liściaste, np. brzozę, buk, akację, dąb. Drewno drzew iglastych nadaje się w mniejszym stopniu ze względu na dużą zawartość żywic. Do spalania można używać także brykietów z trocin.
Roczne składowanie pociętego i połupanego drewna w miejscu umożliwiającym przewiew powietrza i ochronę przed wilgocią pozwala uzyskać opał tzw. powietrzno-suchy o wilgotności ok. 20-25 procent. Drewno niedostatecznie wysuszone ma mniejszą wydajność cieplną, powoduje wytwarzanie się dymu, niepotrzebne zanieczyszczanie powietrza i zawilgocenie komina.
Nie wolno spalać odpadów i innych palnych materiałów (np. resztek powstałych przy obróbce drewna, drewna impregnowanego, budowlanego itp.)