Początkowo owoce kawowca spożywano na surowo, później z liści i owoców nauczono się przygotowywać wywar. Aromatyczny napój, z palonych ziaren kawy, doskonale nam dzisiaj znany, zaczęto przyrządzać dopiero w XIV w. w Arabii.
Odmiany kawy
Plantacje kawowca zakłada się na zboczach gór Brazylii, Kolumbii, Indonezji, Meksyku. Na świecie istnieje ponad 50 odmian kawy. Najbardziej znane są arabika i robusta, z których produkuje się większość mieszanek.
Tajemnica kawy tkwi w jej właściwościach pobudzających. Po wypiciu jednej filiżanki lepsza jest nasza zdolność koncentracji, mija senność, odczuwamy też przypływ energii. A to wszystko za sprawą kofeiny. W jednej filiżance jest ok. 150 mg tej substancji. Im dłużej trwa proces palenia kawy, tym mniej jest w niej kofeiny. W sklepach można kupić kawę bezkofeinową, która nie różni się w smaku od tradycyjnej. Dostępna jest też kawa rozpuszczalna, wytwarzana przez odparowanie naparu w próżni.
Parzenie to ceremoniał
Sposób przyrządzenia kawy porównywalny jest do swoistego ceremoniału. Ale naprawdę warto wydobyć z niej cały smak i aromat. Ziarna kawy powinny być świeżo palone i zmielone tuż przed zaparzeniem. Do przyrządzenia kawy można użyć różnych urządzeń: od zwykłych filtrów z papierowym wkładem, przez dzbanki z oddzielającym fusy sitkiem, po ekspresy ciśnieniowe czy przelewowe. Kawa będzie lepsza, gdy zalejemy ją mineralną niegazowaną wodą. Choć częściej podawana jest na ciepło, można również dodać do niej lody; wówczas będzie to orzeźwiający napój na upalne dni. Poza tym, oprócz tradycyjnego mleka, można dodać do niej alkohol, bitą śmietanę, posypać cynamonem czy kakao.