Czytanie na dziś:
O selerze korzeniowym już pisałem, czas więc na pochwałę naciowego. O ile bulwa selera zbytnią urodą nie grzeszy, o tyle seler naciowy potrafi oczarować świeżą zielenią swoich soczystych, chrupiących łodyg.
Spośród roślin uprawianych przez człowieka jedną z najstarszych jest ryż, który w delcie ujścia rzeki Jangcy znany był już kilka tysięcy lat przez narodzeniem Chrystusa.
Pod tajemniczą nazwą calzone kryje się jedna z odmian pizzy, której ojczyzną jest włoskie miasto Neapol, położone u stóp Wezuwiusza.
Oficjalnie określane jako „gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny jeleniowatych”, potocznie bywają nazywane sarenkami albo pieszczotliwie „pięknymi panienkami” czy „leśnymi ślicznotkami”.
Przepis na na 4 porcje.
„Szałwia czerwona szalona/ ma dla nas jednak względy/ nie całuje gęby/ leczy nam dziąsła i zęby” – pisał niezapomniany ks. Jan Twardowski.
Przepis na 2 porcje.
Ta niepozorna roślina z rodziny jaskrowatych przeżywa w ostatnich latach prawdziwy renesans popularności. I to nie tylko jako przyprawa czy roślina ozdobna, ale również ze względu na właściwości lecznicze. A wszystko za sprawą małych, czarnych ziarenek.
Bywa daniem głównym albo jednym ze składników dodawanych do zup, sosów i zapiekanek, a także mięs, serów czy warzyw. Miewa przeróżne kształty, które decydują o jego nazwie.
Przepis na 4 porcje.
-13%
-15%
-19%
Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki