Czytanie na dziś: Jr 33,14–16; Psalm: 25; 1 Tes 3,12–4,2; Łk 21,25–28.34–36
Niekiedy marzymy o niebieskich migdałach, ale rozmyślanie o czymś nierealnym nie przynosi pożytku, więc lepiej się nimi zajadać, byle z umiarem.
Te zielone liście pochodzą ze środkowo-zachodniej Azji. A znane były już w czasach starożytnych, początkowo w Persji i krajach arabskich. Chińczycy do tej pory nazywają szpinak „perskim warzywem”.
Składniki (na 4 porcje).
Groch to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, o czym świadczy znalezisko archeologiczne sprzed blisko 10 tysięcy lat, a więc jeszcze z epoki kamienia.
Przepis na smaczny makaron
Pasta alla carbonara to jedno ze sławnych dań kuchni włoskiej. Ten z pozoru prosty przepis kulinarny może pochodzić z Neapolu, choć w różnych regionach Italii bywa rozmaicie interpretowany.
Nie ma to jak nasze polskie truskawki. Panuje przeświadczenie, że nigdzie w świecie nie znajdziemy smaczniejszych, bardziej aromatycznych, równie czerwonych i orzeźwiających.
Ów kwaśny w smaku i ostro pachnący rarytas kulinarny wszyscy dobrze znamy, bo jak daleko sięgamy pamięcią, nigdy go nie brakowało.
Przepis na 4 osoby.
O jajkach – które są bogatym źródłem licznych substancji odżywczych – pamiętamy szczególnie w okresie świąt wielkanocnych. Stają się najważniejszym składnikiem święconki i świątecznego biesiadowania.
-67%
-15%
Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki