Czytanie na dziś:
Polska jest jednym z największych producentów malin w świecie. Te soczyste i aromatyczne owoce możemy zbierać zarówno w lasach, jak i ogrodach, a cenią je dietetycy i zielarze. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają maliny dziko rosnące w górach, choć...
Sztuka smażenia rozmąconych jajek, z rozmaitymi dodatkami, na jednolitą masę znana jest od stuleci. Wspominał o niej już w 1393 r. Le Ménagier de Paris (Gospodarz paryski), rękopiśmienniczy poradnik dla młodych mężatek.
Dzięki krągłym kształtom na Śląsku nazywana jest banią, a w gwarze poznańskiej korbalem. Występuje aż w 760 odmianach, a Lukullus – wielki smakosz doby starożytnej – w czasie swoich słynnych uczt kazał podawać ją w miodzie.
Nasi praprzodkowie nie polowali, tylko zbierali zwierzęta zabite przez drapieżniki. Dopiero w dobie paleolitu, czyli w okresie kamienia łupanego, sami zaczęli zajmować się łowiectwem.
Przepis na 4 osoby.
Nie tak dawno temu tortilla wydawała się nam daniem bardzo egzotycznym. Obecnie, w dobie wszechobecnych fast foodów, możemy kupić ją w ulicznym barze zamiast burgera, hot doga, pizzy czy zapiekanki.
Te niewielkie owoce, rosnące na pełzających krzewinkach z rodziny wrzosowatych, nazywane są polskimi cytrynami, a we wschodniej Polsce klukwami. Dzięki niskiej kaloryczności i zawartości błonnika zalecane są w dietach odchudzających.
Powiadają, że pierwszy szaszłyk przyrządził już patriarcha Noe z mięsa baraniego u podnóża góry Ararat, gdy tylko opadły wody potopu. Z Pisma Świętego wiemy, że Noe zbudował wtedy ołtarz i złożył na nim ofiarę Panu z wszystkich zwierząt i ptaków czystych.
Przepis na szaszłyki z ananasem.
Przepis na 4 porcje:
-19%
-70%
Bestseller
-15%
Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki