Logo Przewdonik Katolicki

Kuchnia

  • Maj to najlepszy czas na szparagi. Chociaż w sklepach można je już kupić niemal przez cały rok, to jednak właśnie teraz smakują najlepiej. Są świeże, smaczne i zdrowe. Sezon na nie rozpoczyna się już w połowie kwietnia i trwa do św. Jana, czyli do 24 czerwca.

    więcej
  • Robienie domowych przetworów to stara polska tradycja, która ostatnio znów staje się bardzo modna i popularna. Coraz częściej sami przygotowujemy domowe konfitury, kompoty czy marynaty, kisimy ogórki i kapustę lub przyrządzamy różnego rodzaju soki. I...

    więcej
  • Święconka, dzielenie się jajkiem, uroczyste świąteczne śniadanie, mazurki i drożdżowe baby czy śmigus-dyngus. Polska Wielkanoc pełna jest różnego rodzaju tradycji i zwyczajów. A jak to wygląda w innych zakątkach Europy czy świata?

    więcej
  • Wielkanocne śniadanie to po Triduum Paschalnym i Rezurekcji jeden z ważniejszych momentów nadchodzących świąt. Tradycja nakazuje, by wspólnie zasiąść do stołu, podzielić się poświęconym dzień wcześniej jajkiem i w rodzinnej atmosferze celebrować tajemnice...

    więcej
  • Dziś w poszukiwaniu kolejnych postnych i bezmięsnych dań wyruszamy w podróż do krajów arabskich. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle aromatyczna. I chociaż w zależności od regionu różni się dość znacznie, to jednak wspólne jest upodobanie do świeżych warzyw i...

    więcej

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki