Logo Przewdonik Katolicki

Kuchnia

  • Robienie domowych przetworów to stara polska tradycja, która ostatnio znów staje się bardzo modna i popularna. Coraz częściej sami przygotowujemy domowe konfitury, kompoty czy marynaty, kisimy ogórki i kapustę lub przyrządzamy różnego rodzaju soki. I...

    więcej
  • Święconka, dzielenie się jajkiem, uroczyste świąteczne śniadanie, mazurki i drożdżowe baby czy śmigus-dyngus. Polska Wielkanoc pełna jest różnego rodzaju tradycji i zwyczajów. A jak to wygląda w innych zakątkach Europy czy świata?

    więcej
  • Wielkanocne śniadanie to po Triduum Paschalnym i Rezurekcji jeden z ważniejszych momentów nadchodzących świąt. Tradycja nakazuje, by wspólnie zasiąść do stołu, podzielić się poświęconym dzień wcześniej jajkiem i w rodzinnej atmosferze celebrować tajemnice...

    więcej
  • Dziś w poszukiwaniu kolejnych postnych i bezmięsnych dań wyruszamy w podróż do krajów arabskich. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle aromatyczna. I chociaż w zależności od regionu różni się dość znacznie, to jednak wspólne jest upodobanie do świeżych warzyw i...

    więcej
  • Dziś zapraszam w krótką podróż do Irlandii. Okazją do odwiedzenia Zielonej Wyspy był obchodzony niedawno Dzień św. Patryka. To nie tylko narodowe święto Irlandii, ale również jedno z najchętniej obchodzonych świąt na świecie. 17 marca wszędzie gdzie żyją...

    więcej

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki