Czytanie na dziś:
„… – pomnijcie, że dzień ten radosny w miłości poczęty/ że jako mówi Wam wszystkim dawne, odwieczne orędzie/ – z pierwszą na niebie gwiazdą, Bóg w Waszym domu zasiądzie” – zapewniał poeta, Jan Kasprowicz.
Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, a potocznie jest nazywany zielem bobkowym, jakby chciano zdeprecjonować jego szlachetną pozycję.
„Naraz słychać głos fasoli: Gdzie się pani tu gramoli?!/ Nie bądź dla mnie taka wielka – odpowiada jej brukselka/ Widzieliście, jaka krewka! – zaperzyła się marchewka”. Tyle pamiętamy o brukselce z wiersza Na straganie Jana Brzechwy, ze słynnego dialogu...
„Czy to wiosną, czy to latem na kolację jem sałatę/ hop sa sa, ram pam pam/ od sałaty siłę mam” – wyśpiewują radośnie przedszkolaki.
Zupa jest pierwszą pociechą dla stroskanego żołądka – powiedział Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826), francuski prawnik i polityk, który zyskał światową sławę jako smakosz i autor traktatu kulinarnego Fizjologia smaku.
Miejscem jej pochodzenia jest Neapol, kulinarne centrum południowych Włoch, ale tę smaczną potrawę znają ludzie w różnych zakątkach świata. Pochodzi od pitty, placka chlebowego wypiekanego na Bliskim Wschodzie już w czasach Chrystusa.
Od wieków w dniu wspomnienia św. Marcina, biskupa Tours, na polskich stołach pojawia się gęsina. Ale nie tylko u nas, bo także w Niemczech, Francji czy Szwecji jest to potrawa tradycyjna.
Ten specjał pośród owoców egzotycznych jest niezwykle soczysty, aromatyczny i smaczny oraz posiada licznewłaściwości odżywcze.
Tak pisał Adam Mickiewicz wInwokacjidoPana Tadeusza. Ale gryka nie zawsze bywa biała, czasem jest różowa.
W ostatnich czasach dynia coraz częściej bywa kojarzona w ramach bezmyślnego małpowania obyczajowości anglosaskiej z obchodami tzw. nocy duchów, czyli Halloween.
-15%
-67%
-13%
Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki