Logo Przewdonik Katolicki
zdjecie

Maciej Gładysz

Teksty tego autora

  • 8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzień ten został ustanowiony w 2007 r. przez unijnego komisarza ds. zdrowia i Euro-Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Jego głównym celem jest przede wszystkim...

    więcej
  • To obok tiramisu jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich deserów. Prosty w przygotowaniu, niezwykle delikatny w smaku i elegancko się prezentujący, co sprawia, że jest idealnym zwieńczeniem każdego posiłku. Jego podstawą jest śmietanka, żelatyna...

    więcej
  • Polacy mają swoje kopytka, a Włosi kluski o bardzo wdzięcznej nazwie gnocchi. Jedne i drugie powstają z ziemniaków, mąki i jajek, chociaż historia tych drugich jest o wiele dłuższa niż naszych poczciwych kopytek.

    więcej
  • Rośnie prawie w całej Polsce. Pięknie kwitnie i wydaje bardzo zdrowe owoce, a po odpowiedniej obróbce wykorzystać można także jego kwiaty. Mowa o czarnym bzie zwanym w różnych regionach także bzowiną, demoniskiem czy hyćką. To jedna z najstarszych roślin...

    więcej
  • Risotto to obok pizzy czy makaronu jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Dziś szczególnie popularne jest na północy kraju, m.in. w Lombardii, Piemoncie czy Veneto, a dla mieszkańców Mediolanu risotto jest tym, czym pasta dla pozostałych...

    więcej
  • Maj to najlepszy czas na szparagi. Chociaż w sklepach można je już kupić niemal przez cały rok, to jednak właśnie teraz smakują najlepiej. Są świeże, smaczne i zdrowe. Sezon na nie rozpoczyna się już w połowie kwietnia i trwa do św. Jana, czyli do 24 czerwca.

    więcej
  • Robienie domowych przetworów to stara polska tradycja, która ostatnio znów staje się bardzo modna i popularna. Coraz częściej sami przygotowujemy domowe konfitury, kompoty czy marynaty, kisimy ogórki i kapustę lub przyrządzamy różnego rodzaju soki. I...

    więcej
  • Święconka, dzielenie się jajkiem, uroczyste świąteczne śniadanie, mazurki i drożdżowe baby czy śmigus-dyngus. Polska Wielkanoc pełna jest różnego rodzaju tradycji i zwyczajów. A jak to wygląda w innych zakątkach Europy czy świata?

    więcej
  • Wielkanocne śniadanie to po Triduum Paschalnym i Rezurekcji jeden z ważniejszych momentów nadchodzących świąt. Tradycja nakazuje, by wspólnie zasiąść do stołu, podzielić się poświęconym dzień wcześniej jajkiem i w rodzinnej atmosferze celebrować tajemnice...

    więcej
  • Dziś w poszukiwaniu kolejnych postnych i bezmięsnych dań wyruszamy w podróż do krajów arabskich. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle aromatyczna. I chociaż w zależności od regionu różni się dość znacznie, to jednak wspólne jest upodobanie do świeżych warzyw i...

    więcej

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki