Logo Przewdonik Katolicki
zdjecie

Maciej Gładysz

Teksty tego autora

  • To obok tiramisu jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich deserów. Prosty w przygotowaniu, niezwykle delikatny w smaku i elegancko się prezentujący, co sprawia, że jest idealnym zwieńczeniem każdego posiłku. Jego podstawą jest śmietanka, żelatyna...

    więcej
  • Polacy mają swoje kopytka, a Włosi kluski o bardzo wdzięcznej nazwie gnocchi. Jedne i drugie powstają z ziemniaków, mąki i jajek, chociaż historia tych drugich jest o wiele dłuższa niż naszych poczciwych kopytek.

    więcej
  • Rośnie prawie w całej Polsce. Pięknie kwitnie i wydaje bardzo zdrowe owoce, a po odpowiedniej obróbce wykorzystać można także jego kwiaty. Mowa o czarnym bzie zwanym w różnych regionach także bzowiną, demoniskiem czy hyćką. To jedna z najstarszych roślin...

    więcej

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki