dzisiaj jest: wtorek, 16.09.2014 | Imieniny:
Przewodnik Katolicki 32/2012 » Kuchnia »

Odświętna sałatka św. Klary

autor: ojciec Michał

 

Według autora książki Gotujemy ze świętymi przepis na sałatkę – której oryginalna nazwa brzmi: Ensalada Festiva de Santa Clara - stanowi receptura pochodząca z hiszpańskiego klasztoru Sióstr Klarysek

 
składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 pokrojone pomidory średniej wielkości
  • 12 sardynek w oleju
  • 2 pokrojone awokado średniej wielkości
  • szklanka (15 dag) tartej marchewki
  • 25 dag tartego sera (ostrego, np. dojrzałego cheddara)
  • 25 dag tuńczyka z puszki
  • 25 dag szparagów z puszki lub świeżych
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • liście sałaty
 
Jajka kroimy na ćwiartki, a pomidory na ósemki. Sardynki i szparagi pozostawiamy w całości. Jeśli używamy świeżych szparagów, powinniśmy je wcześniej obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie albo ugotować na parze do miękkości. Następnie kroimy awokado i ścieramy marchew oraz ser. Sałatkę serwujemy na dużym półmisku lub na kilku mniejszych. Liście sałaty mogą być użyte jako baza. Tartą marchewkę układamy po środku talerza, a na niej umieszczamy tuńczyka i sardynki. Otaczamy je serem, kawałkami` jajek, pomidorami i awokado oraz szparagami. Doprawiamy sałatkę octem i oliwą; możemy wykorzystać oliwę z sardynek.   Składniki sałatki mogą być różnorodne; można dodać lub zamienić istniejące składniki na: plasterki buraka, ogórka, kiwi, kawałki słodkiej papryki, plasterki szynki, krewetki, pikle itp. 
 
 
 
Palce św. Rocha
 
W tym tygodniu Kościół wspomina również św. Rocha, eremitę i pielgrzyma, który żył na przełomie XIII i XIV w., patrona lekarzy i chirurgów. Ernst Schuegraf proponuje więc na dzień 16 sierpnia angielską wersję hiszpańskiego deseru.
składniki:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml ciepłego mleka
  • łyżka brandy
  • biszkopciki
 
Delikatnie ubijamy żółtka z cukrem i solą. Powoli dodajemy do mleka, cały czas mieszając. Stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy, aż mieszanka zacznie gęstnieć, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Najbezpieczniej użyć garnka do gotowania na parze. Odcedzamy i po ostudzeniu dodajemy brandy. Układamy biszkopciki na dnie okrągłego, szklanego naczynia, zalewamy kremem budyniowym i podajemy, kiedy zupełnie wystygnie. Deser możemy posypać startą czekoladą.

 

poprzedni   |   następny wróć
  • W owocarni arbuz leży
  •  „...i złośliwie pestki szczerzy/ Tu przygani, tam zaczepi. «Już byś przestał gadać lepiej/ Zamknij buzię, Arbuzie!»”. Trzeba przyznać, że w strofach Jana Brzechwy arbuz nie wypada zbyt sympatycznie. 

    więcej »
  • Aromaty marynaty
  •  Zamarynowane w słoiczkach „smaki lata” są wspomnieniem lat dzieciństwa, gdy zaglądaliśmy do spiżarni, które u progu jesieni zapełniały nasze babcie i mamy.

    więcej »
  • Najlepsze lody
  • Wakacje dobiegają końca i dzieci wracają do szkolnych ławek, ale to jeszcze nie koniec lata. A ta pora roku kojarzy się nam m.in. ze smakiem pysznych lodów.  

    więcej »
  • Domowe kiszonki
  •  Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania, czyli przedłużania trwałości żywności.

    więcej »
  • Niedoceniana fasolka szparagowa
  •   Fasolę jadano już w starożytnym Egipcie, gdzie uchodziła za symbol życia, ale spożywali ją i cenili również Rzymianie i Grecy, a także Żydzi czy rdzenni mieszkańcy Ameryki. 

    więcej »
  • Kalarepa - niedoceniane warzywo
  • Kalarepę, która jest odmianą kapusty warzywnej, znali już starożytni Rzymianie. Na  europejskich stołach pojawiła się pod koniec XVIII w., natomiast w Polsce dopiero pod koniec XIX w.  

    więcej »
  • A może tak zadamy sobie bobu?
  • Nie dosłownie, bo to oznaczałoby dokuczanie, dawanie się we znaki. Według Juliana Krzyżanowskiego, powiedzenie to wzięło się z gwary uczniowskiej, a oznaczało przeciąganie „po głowie kolegi knykciami wszystkich palców, co przypominało ruchy palców przy sadzeniu bobu”. 

    więcej »
  • Bardzo proszę o zielony groszek
  •  „Było sobie pięć ziarenek grochu w jednym strączku; wszystkie były zielone i strączek był zielony, myślały więc, że cały strączek jest zielony; było to całkiem zrozumiałe. Strączek rósł i ziarenka groszku rosły, mimo że coraz ciaśniej było im w ich mieszkaniu, jakoś sobie radziły i siedziały rzędem, jedno przy drugim. Słońce świeciło i ogrzewało strączek, deszcz go spłukiwał, było ciepło i dobrze, jasno w dzień i ciemno w nocy, tak jak powinno być; ziarenka groszku stawały się coraz większe”... 

    więcej »
  • Na czernice, na jagody...
  •  „...szedł do boru mały Janek/.../ – Na bok tarnie i wikliny! Dziś są Mamy imieniny/ Niespodziankę Mamie zrobię, jagód zbiorę w krobki obie/ Leśna rosa je obmyje, paprociany liść nakryje/ Ciszkiem, chyłkiem po polanie wrócę, zanim Mama wstanie/ No, i będzie niespodzianka: dar od boru i od Janka!”.

    więcej »
  • Czereśniowy zawrót głowy
  •  „Czereśnie, wiśnie i dziewczyny, jak ze snu/ Najdłuższe w świecie lato bywa właśnie tu/ kotlina i czerwonej połoniny skraj, beskidzki kraj...” – wyśpiewywał przed laty Jacek Lech. 

    więcej »
right
left
Papież Franciszek w Ziemi Świętej