dzisiaj jest: czwartek, 27.11.2014 | Imieniny:
Przewodnik Katolicki 32/2012 » Kuchnia »

Odświętna sałatka św. Klary

autor: ojciec Michał

 

Według autora książki Gotujemy ze świętymi przepis na sałatkę – której oryginalna nazwa brzmi: Ensalada Festiva de Santa Clara - stanowi receptura pochodząca z hiszpańskiego klasztoru Sióstr Klarysek

 
składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 pokrojone pomidory średniej wielkości
  • 12 sardynek w oleju
  • 2 pokrojone awokado średniej wielkości
  • szklanka (15 dag) tartej marchewki
  • 25 dag tartego sera (ostrego, np. dojrzałego cheddara)
  • 25 dag tuńczyka z puszki
  • 25 dag szparagów z puszki lub świeżych
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • liście sałaty
 
Jajka kroimy na ćwiartki, a pomidory na ósemki. Sardynki i szparagi pozostawiamy w całości. Jeśli używamy świeżych szparagów, powinniśmy je wcześniej obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie albo ugotować na parze do miękkości. Następnie kroimy awokado i ścieramy marchew oraz ser. Sałatkę serwujemy na dużym półmisku lub na kilku mniejszych. Liście sałaty mogą być użyte jako baza. Tartą marchewkę układamy po środku talerza, a na niej umieszczamy tuńczyka i sardynki. Otaczamy je serem, kawałkami` jajek, pomidorami i awokado oraz szparagami. Doprawiamy sałatkę octem i oliwą; możemy wykorzystać oliwę z sardynek.   Składniki sałatki mogą być różnorodne; można dodać lub zamienić istniejące składniki na: plasterki buraka, ogórka, kiwi, kawałki słodkiej papryki, plasterki szynki, krewetki, pikle itp. 
 
 
 
Palce św. Rocha
 
W tym tygodniu Kościół wspomina również św. Rocha, eremitę i pielgrzyma, który żył na przełomie XIII i XIV w., patrona lekarzy i chirurgów. Ernst Schuegraf proponuje więc na dzień 16 sierpnia angielską wersję hiszpańskiego deseru.
składniki:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml ciepłego mleka
  • łyżka brandy
  • biszkopciki
 
Delikatnie ubijamy żółtka z cukrem i solą. Powoli dodajemy do mleka, cały czas mieszając. Stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy, aż mieszanka zacznie gęstnieć, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Najbezpieczniej użyć garnka do gotowania na parze. Odcedzamy i po ostudzeniu dodajemy brandy. Układamy biszkopciki na dnie okrągłego, szklanego naczynia, zalewamy kremem budyniowym i podajemy, kiedy zupełnie wystygnie. Deser możemy posypać startą czekoladą.

 

poprzedni   |   następny wróć
  • Sałaty - liście warte dukaty
  •  „Czy to wiosną, czy to latem na kolację jem sałatę/ hop sa sa, ram pam pam/ od sałaty siłę mam” – wyśpiewują radośnie przedszkolaki. Cóż, nawet jeśli z ową siłą to lekka przesada i tak te zielone liście warte są każdej ceny. 

    więcej »
  • Swojskie zupy jesienne
  •  Zupa jest pierwszą pociechą dla stroskanego żołądka – powiedział Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826), francuski prawnik i polityk, który zyskał światową sławę jako smakosz i autor traktatu kulinarnego Fizjologia smaku.

    więcej »
  • Pizza - włoski fenomen kulinarny
  • Miejscem jej pochodzenia jest Neapol, kulinarne centrum południowych Włoch, ale tę smaczną potrawę znają ludzie w różnych zakątkach świata. Pochodzi od pitty, placka chlebowego wypiekanego na Bliskim Wschodzie już w czasach Chrystusa.  

    więcej »
  • Rogale i gęsina na św. Marcina
  • Od wieków w dniu wspomnienia św. Marcina, biskupa Tours, na polskich stołach pojawia się gęsina. Ale nie tylko u nas, bo także w Niemczech, Francji czy Szwecji jest to potrawa tradycyjna.  

    więcej »
  • Nie ma frykasa nad ananasa!
  •  Ten specjał pośród owoców egzotycznych jest niezwykle soczysty, aromatyczny i smaczny oraz posiada liczne właściwości odżywcze. 

    więcej »
  • Gryka jak śnieg biała
  • Tak pisał Adam Mickiewicz w Inwokacji do Pana Tadeusza. Ale gryka nie zawsze bywa biała, czasem jest różowa.  

    więcej »
  • Dynia - smak i kolor jesieni
  • W ostatnich czasach dynia coraz częściej bywa kojarzona – w ramach bezmyślnego małpowania obyczajowości anglosaskiej – z obchodami tzw. nocy duchów, czyli Halloween.  

    więcej »
  • Znaleźć prawdziwka to jest sztuka
  • „...Jaś się pochyla, patrzy, szuka/ Pod brzozą znalazł dwa koźlaki/ Wśród sosen podgrzybki i maślaki/ A ten prawdziwek nic dobrego/ Ciągle się bawi w chowanego”. 

    więcej »
  • Brzoskwinie zwane perskimi jabłkami
  •  Brzoskwinie uchodzą powszechnie za jedne z najsmaczniejszych owoców świata. W  Chinach były znane i cenione już w trzecim tysiącleciu przed narodzeniem Chrystusa. 

    więcej »
  • Śliwki - nie tylko w kompot
  • To jedne z najstarszych i najbardziej popularnych owoców pestkowych, jadanych zarówno wprost z drzewa, w przetworach – powidłach, dżemach, marynatach,  kompotach czy sorbetach – jak i w postaci  suszonej.  

    więcej »
right
left
Papież Franciszek w Ziemi Świętej