dzisiaj jest: wtorek, 29.07.2014 | Imieniny:
Przewodnik Katolicki 32/2012 » Kuchnia »

Odświętna sałatka św. Klary

autor: ojciec Michał

 

Według autora książki Gotujemy ze świętymi przepis na sałatkę – której oryginalna nazwa brzmi: Ensalada Festiva de Santa Clara - stanowi receptura pochodząca z hiszpańskiego klasztoru Sióstr Klarysek

 
składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 pokrojone pomidory średniej wielkości
  • 12 sardynek w oleju
  • 2 pokrojone awokado średniej wielkości
  • szklanka (15 dag) tartej marchewki
  • 25 dag tartego sera (ostrego, np. dojrzałego cheddara)
  • 25 dag tuńczyka z puszki
  • 25 dag szparagów z puszki lub świeżych
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • liście sałaty
 
Jajka kroimy na ćwiartki, a pomidory na ósemki. Sardynki i szparagi pozostawiamy w całości. Jeśli używamy świeżych szparagów, powinniśmy je wcześniej obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie albo ugotować na parze do miękkości. Następnie kroimy awokado i ścieramy marchew oraz ser. Sałatkę serwujemy na dużym półmisku lub na kilku mniejszych. Liście sałaty mogą być użyte jako baza. Tartą marchewkę układamy po środku talerza, a na niej umieszczamy tuńczyka i sardynki. Otaczamy je serem, kawałkami` jajek, pomidorami i awokado oraz szparagami. Doprawiamy sałatkę octem i oliwą; możemy wykorzystać oliwę z sardynek.   Składniki sałatki mogą być różnorodne; można dodać lub zamienić istniejące składniki na: plasterki buraka, ogórka, kiwi, kawałki słodkiej papryki, plasterki szynki, krewetki, pikle itp. 
 
 
 
Palce św. Rocha
 
W tym tygodniu Kościół wspomina również św. Rocha, eremitę i pielgrzyma, który żył na przełomie XIII i XIV w., patrona lekarzy i chirurgów. Ernst Schuegraf proponuje więc na dzień 16 sierpnia angielską wersję hiszpańskiego deseru.
składniki:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml ciepłego mleka
  • łyżka brandy
  • biszkopciki
 
Delikatnie ubijamy żółtka z cukrem i solą. Powoli dodajemy do mleka, cały czas mieszając. Stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy, aż mieszanka zacznie gęstnieć, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Najbezpieczniej użyć garnka do gotowania na parze. Odcedzamy i po ostudzeniu dodajemy brandy. Układamy biszkopciki na dnie okrągłego, szklanego naczynia, zalewamy kremem budyniowym i podajemy, kiedy zupełnie wystygnie. Deser możemy posypać startą czekoladą.

 

poprzedni   |   następny wróć
  • Bardzo proszę o zielony groszek
  •  „Było sobie pięć ziarenek grochu w jednym strączku; wszystkie były zielone i strączek był zielony, myślały więc, że cały strączek jest zielony; było to całkiem zrozumiałe. Strączek rósł i ziarenka groszku rosły, mimo że coraz ciaśniej było im w ich mieszkaniu, jakoś sobie radziły i siedziały rzędem, jedno przy drugim. Słońce świeciło i ogrzewało strączek, deszcz go spłukiwał, było ciepło i dobrze, jasno w dzień i ciemno w nocy, tak jak powinno być; ziarenka groszku stawały się coraz większe”... 

    więcej »
  • Na czernice, na jagody...
  •  „...szedł do boru mały Janek/.../ – Na bok tarnie i wikliny! Dziś są Mamy imieniny/ Niespodziankę Mamie zrobię, jagód zbiorę w krobki obie/ Leśna rosa je obmyje, paprociany liść nakryje/ Ciszkiem, chyłkiem po polanie wrócę, zanim Mama wstanie/ No, i będzie niespodzianka: dar od boru i od Janka!”.

    więcej »
  • Czereśniowy zawrót głowy
  •  „Czereśnie, wiśnie i dziewczyny, jak ze snu/ Najdłuższe w świecie lato bywa właśnie tu/ kotlina i czerwonej połoniny skraj, beskidzki kraj...” – wyśpiewywał przed laty Jacek Lech. 

    więcej »
  • O pachnąca słońcem truskawko!
  •  „Truskawki w Milanówku na widelczyku srebrnym drżące/ O cichym zmierzchu sprzyjające związkowi dusz i ciał” – napisał Wojciech Młynarski, a śpiewała Hanna Banaszak. 

    więcej »
  • Warzywo królewskie - szparagi
  •  Tegoroczny sezon na szparagi dobiega niestety końca. O pochodzeniu, drodze na europejskie stoły i właściwościach odżywczych oraz zdrowotnych tych niezwykłych pędów miałem okazję pisać już przed rokiem. 

    więcej »
  • Bawaria od kuchni
  • Bawaria – południowo-wschodni kraj związkowy Niemiec – graniczy z Austrią, Czechami, a od strony Jeziora Bodeńskiego ze Szwajcarią. Nic dziwnego, że do kuchni bawarskiej przeniknęły z tych państw niektóre tradycje kulinarne. 

    więcej »
  • Smaczliwka wdzięczna zwana awokado
  •  Smaczliwka wdzięczna to jedna z bardziej urokliwych polskich nazw botanicznych, szkoda że tak rzadko używana. 

    więcej »
  • Indycze znaczy smaczne i zdrowe
  •  Od lat mięso indycze jest – po kurczaku i wieprzowinie – najbardziej popularnym w naszej kuchni. Indyk domowy pochodzi z rodziny kurowatych grzebiących, choć nie żeruje, tak jak kura i nie grzebie nogami w podłożu. 

    więcej »
  • Zapomniany smak baraniny
  • Kto ma owce, ten ma co chce – powiadano kiedyś na Podhalu, ponieważ Polska eksportowała sporo baraniny, a i popyt na wełnę był znacznie większy niż dzisiaj.

    więcej »
  • W krainie ziemniaka
  • „Wyznać należy, że po Chrzcie Świętym kartofle są największym dobrodziejstwem ludziom użyczonym przez nieba – więcej Ameryce winniśmy za nie wdzięczności niż za kruszce złota i srebra, totalne chciwości narzędzia”.

    więcej »
right
left
Papież Franciszek w Ziemi Świętej